Kőszőnyeg


Technikai Információk

Alkalmazási rendszerek

Alapinformációk

Az anyag természetes kavics és gyanta keveréke. A kavics és gyanta ilyen kombinációja magas felületi szilárdságot, színállóságot és a külső hatásokkal szembeni maximális ellenálló képességet biztosít. A gyanta természetes kővel való elegyítésével olyan keverék keletkezik, mely tulajdonságai alapján egyszerű alkalmazást tesz lehetővé, és exkluzív felületeket képez, tartósan magas minőséggel és esztétikai értékkel.

– Fagyállóság

– Komplexitás/exkluzív külsővel ellátott felület, fuga-hatás nélkül

– Vízáteresztő képességű/nem képződnek pocsolyák, télen nem csúszik /bekötő utak, garázsbemenetek, medencék köré kiválóan megfelel

– Akril vízzárás. Vízálló felületréteg a KőszőnyegPresstone® anyagainak felületkezelésére

– Egész éves igénytelen karbantartás

KőszőnyegPresstone®

1 csomagolás tartalmaz: 21 kg kavicsot, 1 kg gyanta kötőanyagot / , A ‘ és , B ‘ komponens /

Kiadósság:

1 csom. (rétegvastagság 14 mm)……….1 m2

1 csom. (rétegvastagság 10 mm)………1,4 m2

1 csom. (rétegvastagság 8 mm)……….1,75 m2

/ A rétegvastagság függ a kavicsok szemcsenagyságától és a felület egyenetlenségétől ! /


 

KőszőnyegPresstone® Alapozó

(Javasolt a kavicsszőnyeg minden egyes telepítése előtt)

1 csomag tartalma: kb. 1,23 kg / , A ‘ és , B ‘ komponens /

Kiadósság:

1 csom.………………………………………. 4 – 5 m2


 

KőszőnyegPresstone® Vízzáró felületréteg

Akril vízzárás. Vízálló felületréteg a KőszőnyegPresstone® anyagainak felületkezelésére. 1 csomag 1 kg.

Kiadósság:

1 csom……………………………………….kb. 0,9 – 1,1 m2

Az anyagokat szilárd felszínek végső felületrétegeként használják. Például erkélyekre, teraszokra, medencék köré, lépcsőkre, bekötő utakra, járdákra, udvarokra, autó beállókra, helyiségek padlójára, esetleg egyéb szilárd felületekre.

Kiválóan megfelelnek már létező szilárd felületek felújítására, javítására is. A már meglévő alap bonyolult kiképzése nélkül is telepíthető.

Felhasználható külterekbe, belterekbe és nedves környezetbe is – a KőszőnyegPresstone® alkalmazási rendszerek gyakorlatilag bármilyen környezetbe történő telepítést lehetővé tesznek.

Kavicsanyagok

A KőszőnyegPresstone® kavicsanyagok természetes kövek, melyeket osztályoznak, tisztítanak és kerekítenek, hogy megkapják exkluzív tulajdonságaikat. A kavicsok tartósan megtartják színüket, nincsenek vegyileg színezve. A KőszőnyegPresstone® alkalmazási rendszerekkel való együttes kombinációjuk az exkluzív felületek megvalósítását gyakorlatilag bárhol lehetővé teszi.

1. KőszőnyegPresstone®Standard

Típusjelölés (rend. kód): 0XY

Az anyag természetes kavicskeverékből – mosott válogatott folyami kavics és kétkomponensű gyanta kötőanyagból áll.

Kavics frakció 2 – 8 mm.


2. KőszőnyegPresstone®Exclusive

Típusjelölés (rend. kód): 2XY

Az anyag természetes kavicskeverékből – mosott, szárított, válogatott kerekített márvány zúzalékból és kétkomponensű gyanta kötőanyagból áll.

Kavics frakció 2- 4 mm.


3. KőszőnyegPresstone®Exclusive XL

Típusjelölés (rend. kód): 3XY

Az anyag természetes kavicskeverékből – mosott, szárított, válogatott kerekített márvány zúzalékból és kétkomponensű gyanta kötőanyagból áll.

Kavics frakció 4 – 7 mm.


4. KőszőnyegPresstone®MIX

Típusjelölés (rend. kód): AXY-BXY

Az anyag természetes kavicskeverékből – mosott, szárított, válogatott kerekített márvány zúzalékból és kétkomponensű gyanta kötőanyagból áll. A létező kavicsanyagok színkombinációja, ill. személyre szabva van keverve.

Gyakran ismételt kérdések

A KőszőnyegPresstone® kavicsfelületek modern burkolatok, külső, belső, vízszintes és függőleges felszínekre – az alkalmazási rendszertől függően. A KőszőnyegPresstone® anyagok gondosan kiválasztott és osztályozott, specifikus tulajdonságú kavicsanyagból állnak. A kavicsanyag tulajdonságai lehetővé teszik a KőszőnyegPresstone®, Wall és Tile felületek gondmentes kialakítását, és biztosítják azok hosszú élettartamát.

A KőszőnyegPresstone® rendszereket speciálisan kezelt összetevők alkotják. Ezek az összetevők egyedi és komplex technológiai és anyagrendszert alkotnak, mint az alap kellősítése, gyanta – kötőanyag és kavics keveréke.

KőszőnyegPresstone® rendszerekben felhasznált alapanyagokat speciálisan úgy gyártják és módosítják, hogy megfeleljenek az építési gyakorlatban használt anyagoknak, és a vonatkozó szabványok előírásainak is. A kellősítés páraáteresztő és a rendszeren belül több funkciója is van – az alap megerősítése, a mikropor megkötése, a víz alapba való behatolásának megakadályozása, valamint a vízpára elvezetésének biztosítása az alapból. UV stabil gyanta alkotja, amely nem törik, nem reped, és nem sárgul meg. A gyanta vegyileg és mechanikailag roppant ellenálló. Módosításunknak köszönhetően óriási előnye, hogy a nedves kaviccsal feldolgozható. A kavicsanyagot nagy gondossággal válogattuk, megfelelő minőséget biztosító hazai és külföldi beszállítóinktól. A kavicsanyagnak nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelnie a tisztaság, minőség, mechanikai, kémiai de vizuális kritériumok terén is.

Csak a legmagasabb osztályú kavicsot használjuk. A leggyakrabban speciálisan osztályozott, tisztított folyami kerek kavicsot, vagy márvány kerek kavicsokat használunk. A leggyakoribb kavics nagyságok 1 – 3 mm, 2 – 5 mm, 4 – 7 mm, 4 – 8 mm, 2 – 8 mm). Figyelem: Nagyon fontos, hogy ügyeljen a kavicsanyag azonos nedvességére. Megengedhetetlen, hogy az egyik zsákból származó kavics nedves legyen, a másikból pedig száraz.

Igen, a szín megválasztható. KőszőnyegPresstone® rendszerek csak fokozott minőségű válogatott kavicsokat használnak, és ez a színekre is vonatkozik. Nem használunk mesterséges színezőanyagokkal színezett kavicsokat, melyek a mi fenti fokozott követelményeinknek nem felelnek meg, csak természetesen színezett kavicsokat használunk. Azonban ez is óriási színválasztékot biztosít a számunkra, a fehértől, kávészíntől, zöldön, barnán át egészen a feketéig, stb., ill. számtalan színes keverék is rendelkezésre áll. A „természet által színezett” kavics számos előnnyel rendelkezik, ezek egyike a több évszázadig biztosított színállóság. Ha a követ lecsiszolja, vagy széttöri, a színe mindig azonos lesz.

Az alkalmazott felviteli rendszertől és kiegészítő termékektől függően a KőszőnyegPresstone® anyagok gyakorlatilag bárhol felhasználhatók. A KőszőnyegPresstone® minden külső és belső felületre alkalmas, mint pl. a medencék környéke, az erkélyek, teraszok, lépcsők, garázs behajtók, autóbeállók, folyosók, termek, szobák padlózata, stb. A KőszőnyegPresstone® Vízzáró réteg segítségével nedves beltéri környezetben is alkalmazható.A KőszőnyegPresstone® Wall alkalmazási rendszer felhasználásával az egyes KőszőnyegPresstone® kavicsfelületek függőleges felületekre is alkalmazhatók.

Igen, a KőszőnyegPresstone® rendszerek a rendszertermékek segítségével módosíthatók. A KőszőnyegPresstone® Vízzáró rétegnek köszönhetően a felület víz alatt is alkalmazható (a felszín teljes befejezését és kikeményedését követően). A felszín azonban semmilyen esetben sem helyettesíti a vízszigetelést. A KőszőnyegPresstone® anyagok tulajdonságai úgy vannak beállítva, hogy a belőle kiképzett felületek ne csak az időjárás viszontagságainak álljanak ellen, hanem hibamentesen felhasználhatók legyenek például medencékbe vagy kerti tavakba.

Fő előnye a könnyű karbantartás, nem igényel külön ápolást, csak egészségre ártalmatlan és természetes anyagokból áll, tehát nem kell félni semmilyen egészségügyi kockázattól sem. A KőszőnyegPresstone® egy olyan fugamentes anyag, amely gyakorlatilag csaknem mindenhová felvihető, csaknem bármilyen alakban és színkombinációban. A rendszer vitathatatlan előnye az időjárás viszontagságaival szembeni ellenálló képessége és a fagyállósága. Télen nem csúszik és nem fagy szét. Nyáron kellemes rajta mezítláb is, és a sötét színek sem forrósodnak fel a napon.

A bekötőutakra és az autóbeállókra kisebb frakciójú kavics ajánlott. A teraszok, járdák és erkélyek esetében többnyire mindegy, milyen frakciójú kavicsot választunk.

Az egyéni kivitelezésű standard felületek többségénél a KőszőnyegPresstone® rendszer felvitele egy napot vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy az 50 m2-ig terjedő felületek az előkészületekkel együtt egy munkanap alatt kivitelezhetők. A KőszőnyegPresstone® rendszer 12 – 24 óra elteltével járható, a hőmérséklettől függően. A KőszőnyegPresstone® felület teljesen beérett és terhelhető 7 napot követően.

A téli időszak a KőszőnyegPresstone® rendszerekre nézve nem jelent semmilyen veszélyt. A KőszőnyegPresstone® rendszerek úgy vannak kialakítva, hogy a téli időszak minden veszélyének ellenálljanak, mely éghajlati viszonyainkban előfordulhat. A kiolvadás, fagyállóság, jegesedés alatti viselkedés, síkosság és további aspektusok -40 °C hőmérsékleten vannak tesztelve. A KőszőnyegPresstone® télen nem csúszik porhó esetén sem. Olvadáskor nem keletkeznek a felszínen pocsolyák, tehát az ismételt jegesedésnél (például éjszaka), nem keletkeznek jéglemezek, és nem jön létre csúszásveszély.

Az olyan esetek, amikor a felületen rövid időn belül nagy mennyiségű víz gyűlik össze, amely nem tud elfolyni és a KőszőnyegPresstone® felületét teljesen elárasztja, nem jelentenek a KőszőnyegPresstone® rendszerek számára semmilyen veszélyt. A megfelelően megválasztott frakció esetén a porózusság olyannyira nagy, hogy a jég „átnő” a kavicsok közötti pórusokba. Felmelegedéskor a jég elolvad és a víz azonos úton távozik, anélkül, hogy bármilyen kárt okozna. Ez a különleges tulajdonság lehetővé teszi a KőszőnyegPresstone® rendszerek felhasználását kerti medencékbe és tavakba is.

A telepítés optimális körülményei az 5 – 30 °C közötti hőmérséklet, csapadék nélkül, legalább 5 – 8 órán keresztül a felvitelt követően. A kikeményedés során a hőmérséklet semmi esetre sem csökkenhet 5 °C alá. Az anyag a telepítéshez érett betont követel meg, ami azt jelenti, hogy min. 28 napos, 4 % alatti maradvány nedvességgel. Cégünk javaslata, hogy a kavicsszőnyeget egyértelműen érett betonra telepítsék. Ezzel megelőzhetők az esetleges bonyodalmak a jövőben.

Nem, a Kőszőnyeg felülete a beton felületkezelése. Mint ilyen, szilárd alapot követel meg. Természetesen bizonyos vastagság elérését követően az ilyen anyag önhordó, azonban ilyen vastagság elérése pénzügyileg igen drága, ráadásul nem is hatékony.

Igen, a KőszőnyegPresstone® kőszőnyegeket ilyen alapokra szánták! Ha a beton csak repedezett, de különben összetartó, semmilyen más javítást nem igényel. Tökéletesen meg kell tisztítani a fűtől, portól, stb. és a KőszőnyegPresstone® felületek máris felvihetők, ajánlott előtte páraáteresztő penetrációt alkalmazni az aljzat megerősítésére.

/ Nagyobb ” repedéseket ” diletációs háló kialakításával szüntethetjük meg . /

A csúszásmentesség az egyik alapvető követelmény a külső felületeknél. A felületek nem csúszósak! MÉG A TÉLI IDŐSZAKBAN SEM! A KőszőnyegPresstone® felületek szerkezete biztosítja a víz természetes elfolyását, így a felszín mindig „száraz” marad. Nem képződnek rajta jéglemezek, épp ezért kiválóan megfelel külső lépcsők, lépcsőházak, bejáratok és a medence környékének burkolására.

A KőszőnyegPresstone® felületek ún. járófelületet képeznek, ezért nagyon fontos, hogy szilárd felületre legyenek telepítve, mint pl. a beton, burkolat, panel, térkő, terazzo, esetleg deszka.

A KőszőnyegPresstone® felületeket többnyire járóterheléshez, személyautók általi terheléshez használják. Amennyiben az alap teherbírása megfelelő, a KőszőnyegPresstone® felületeket 7 t össztömegű gépkocsik és teherautók alá is használhatjuk a behajtókon.

A járófelületek esetén bármilyen frakció felhasználható. A gépkocsiknak szánt behajtók, parkolók esetén a kisebb frakciók ajánlottak.